Nawet jeśli nie przepadasz za brukselką, doceń jej zdrowotne właściwości i spróbuj przygotować ją w nieco odmienny sposób. Zapieczona w omlecie z zielonym groszkiem, pod serową pierzynką będzie urozmaiceniem typowego menu śniadaniowego.
Brukselka kryje w sobie więcej, niż mogłabyś przypuszczać. Zaliczana do warzyw młodości zawiera przeciwutleniacze wspierające funkcje obronne organizmu. Dodatkowo jest źródłem witaminy C – zaledwie 150 g brukselki wystarczy,
aby pokryć całościowe, dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Spróbuj jej
w innym, śniadaniowym wydaniu.
Fritatta z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką
Składniki:
- 200 g świeżych brukselek
- 100 g surowego groszku (może być mrożony)
- 6 jajek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 150 g sera, np. Aldamer MSM Mońki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki
i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie)
na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć.
Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię, przykrywając warzywa
i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Fritattę posypać serem startym
na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera.