O poranku bardzo często ulegamy pokusie przeróżnych
śniadaniowych wymówek, które później przypominają o sobie
w najbardziej nieoczekiwanym momencie. I choć jest ich tyle,
ilu zaspanych ludzi o poranku, to wbrew pozorom – łatwo je obalić.
Szczególnie, że 8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania.
„Nie masz rano apetytu?
Sięgnij po coś lekkiego,
na przykład płatki
kukurydziane
z jogurtem.
Masz wilczy apetyt,
ale domownicy krzywo
patrzą na jajecznicę
smażoną na boczku?
Zaskocz ich puszystym
omletem mistrzowsko
wykończonym posypką
z płatków śniadaniowych.
Trudno ci znaleźć rano
chwilę na przygotowanie
śniadania? Pożywne babeczki z dodatkiem pełnoziarnistych płatków kukurydzianych,
orzechów i suszonych owoców możesz zrobić poprzedniego wieczoru
i z przyjemnością schrupać z samego rana” – podpowiada Piotr Ceranowicz,
ekspert kulinarny marki Lubella.
Dla zabieganych
Szybki tryb życia sprawia, że rano mamy trudności, by znaleźć czas na przygotowanie
i zjedzenie śniadania przed wyjściem. Brak czasu powoduje, że mamy również
problem ze znalezieniem szybkiego i jednocześnie odpowiednio zbilansowanego
przepisu. Jednym z wiodących trendów 2016 roku są śniadania przygotowane
z myślą o konsumowaniu ich w trasie.
„Jeszcze do niedawna Polak chcący zjeść coś po drodze ograniczał się do kanapki
albo drożdżówki. Dzisiaj ma znacznie więcej opcji. Chociażby sycący koktajl
zbożowo-białkowy, jogurt z płatkami żytnimi oraz musem owocowym
czy zbożowe batony. Wystarczy garść płatków i odrobina inwencji twórczej,
żeby przygotować zbilansowany posiłek, który będzie równie pożywny,
jak tradycyjne domowe śniadanie” – dodaje Piotr Ceranowicz.
Przepis na udany dzień
Śniadanie jest nie tylko
ważne dla zdrowia,
lecz także dobrego
samopoczucia.
Czas śniadania
jest najważniejszym
momentem,
który wpływa na nasze
funkcjonowanie w ciągu
dnia. Dlatego koniecznie
trzeba o nim pamiętać.
Zdrowo i pozytywnie
rozpoczęty dzień sprawi,
że przeżyjemy go z lepszym
nastawieniem i poradzimy
sobie z codziennymi
wyzwaniami.
Osoby, które lubią jeść
śniadanie w domowym zaciszu, mogą wykorzystać czas spędzony w drodze do pracy
na zaplanowanie swojego dnia, lekturę porannej prasy lub posłuchanie ulubionej
audycji radiowej.
Najważniejsze, aby pamiętać o śniadaniu. W ciągu nocy nasz poziom glukozy
znacznie spada, co powoduje, że po poranku powinniśmy go uzupełnić,
aby organizm mógł odpowiednio funkcjonować.