Czy słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem na śniadanie do szkoły? Tak! Pod warunkiem, że zostanie upieczona w domu, na bazie drożdży, bez dodatkowej polewy lub lukru.
Słodka przekąska może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety dziecka, pod warunkiem, że pojawia się w jadłospisie nie częściej niż raz dziennie. Podstawą przygotowania domowych drożdżówek są drożdże, które dostarczają witamin z grupy B, korzystnie wpływających na większość procesów metabolicznych i jednocześnie warunkujących prawidłowe działanie układu nerwowego. Nadzienie z twarożku to doskonałe źródło wapnia i białka, a dodatek owoców sezonowych to sprytny sposób na przemycenie porcji witamin.
Domowe drożdżówki z serem i śliwkami
Składniki:
- 450 g twarożku, np. kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta mielonego kardamonu
- 250 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło, mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek kanapkowo-sernikowy utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem, a na wierzchu układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok. 15-20 minut w 190 stopniach C.