Chłodnik to niekwestionowany lider wśród propozycji zup na lato.
Nie tylko skutecznie orzeźwia w upalne dni, ale i jest zdrowy, smaczny
oraz łatwy w przygotowaniu. Wartością dodaną tego typu zupy jest również
fakt, że można ją podawać z różnymi dodatkami.
Gotowy chłodnik możemy zaserwować przede wszystkim z grzankami pod każdą
postacią – czosnkowymi, serowymi, czy z dodatkiem ostrych przypraw. Chłodniki
inspirowane kuchnią śródziemnomorską, np. gazpacho, możemy podawać
z paluszkami grissini lub krakersami. Wakacyjną zupę o konsystencji kremu
warto również posypać wypiekami z ciasta ptysiowego. „Najbardziej klasycznym
dodatkiem do zup jest oczywiście groszek ptysiowy, ale jako ciekawą alternatywę
polecamy też słomkę ptysiową w wersji na słono, czyli z dodatkiem nasion”
– wyjaśnia Arkadiusz Drążek z firmy Brześć, produkującej słodkie i słone przekąski.
Nasiona same w sobie, np. prażone płatki migdałowe, słonecznik, czy pestki dyni,
to sprawdzony pomysł na wykończenie orzeźwiającego chłodnika. Bardzo zdrowym
i niestandardowym dodatkiem są też chipsy warzywne – można je przyrządzić
m.in. z buraka, pietruszki, marchewki lub batatów.
Do mięsa i ryb
Jeżeli zależy nam na wyostrzeniu smaku chłodnika, postawmy na dodatki z mięsa, wędzonych ryb i owoców morza. Letnią zupę brokułową, z białych warzyw bądź
zielonego groszku możemy podawać z chipsami z boczku. Grillowane, mięsne
kąski lub gotowane w rosole pulpeciki z drobiu – najlepiej z kurczaka czy indyka
– sprawdzą się jako dodatek do chłodnika ogórkowego. Wielbiciele ryb oraz owoców
morza mogą z kolei urozmaicić ulubiony chłodnik np. wędzonym łososiem
lub pstrągiem, a także gotowanymi krewetkami. Co ciekawe – w pierwotnej,
klasycznej wersji chłodnik litewski był serwowany z gotowanymi szyjkami rakowymi.
Aby chłodnik był jeszcze bardziej aromatyczny, ale i wpływał pozytywnie na układ
trawienny, warto posypać go ulubionymi i pasującymi do naszej zupy ziołami
– koperkiem, szczypiorkiem, kolendrą, miętą, oregano, czy bazylią.
Dodatki dla łasuchów
Chłodnik owocowy to propozycja szczególnie popularna wśród dzieci. Lato to idealny okres na przyrządzanie orzeźwiających chłodników „na słodko”, zwłaszcza że mamy
do wyboru całą gamę zdrowych, sezonowych owoców – truskawki, maliny, jagody,
porzeczki czy jeżyny. Równie bogata jest pula dodatków, które możemy serwować
wraz z owocowymi, letnimi zupami. Do schłodzonej zupy owocowej warto wrzucić
płatki kukurydziane, jadalne kwiaty lub gofry.
„Dobrym pomysłem jest też dodatek w postaci biszkoptów, wafli czy słomki
ptysiowej” – dodaje Arkadiusz Drążek. Aby pogłębić smak chłodnika, warto
przyprawić go cynamonem lub wanilią.