Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne wielkanocne potrawy. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni. Właśnie dlatego warto poza sprawdzonymi klasykami wprowadzić do świątecznego menu coś nowego.

wielkanocne potrawy - żurek

Wielkanocne potrawy, które smakują każdemu to często kulinarne wyzwanie. Coraz więcej osób decyduje się na diety wykluczające mięso, a pogodzenie potrzeb wszystkich gości może wydawać się problematyczne. W takiej sytuacji warto postawić na sprawdzone smaki i formę, ale w wersji roślinnej.

Wielkanocne białe kiełbaski z duszoną cebulką

Biała kiełbasa to produkt kojarzący się z Wielkanocą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w tym roku postawić na jej roślinną wersję. Nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do żurku, ale także w wersji śniadaniowej – podsmażana z cebulką i podana z sosem chrzanowo-musztardowym.

Składniki:

  • białe kiełbaski wege, np. OneDayMore – 1 opakowanie
  • cebula – 2 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżeczka
  • sól i mielony pieprz czarny – do smaku

Sos chrzanowo-musztardowy:

  • chrzan – 3 duże łyżki
  • gęsty jogurt naturalny – 8 łyżek
  • majonez – 4-5 łyżek
  • musztarda dijon lub francuska – 2 łyżeczki
  • gruby szczypior – 1 pęczek
  • sól i mielony pieprz czarny – do smaku

Dodatkowo:

  • świeży szczypiorek – do dekoracji
  • kolorowy pieprz – 1 garść
  • oliwa – do smażenia
  • ugotowane jajka – 2 szt. (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kiełbaski podsmażamy z dwóch stron ok. 7 minut na patelni na rozgrzanej oliwie, by się ładnie zarumieniły. Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy cebulę, aż zmięknie, a płyn odparuje. Cebula powinna się lekko wysuszyć i zarumienić. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy cebulę niewielką ilością wody. Podsmażone wcześniej kiełbaski wykładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Odstawiamy.

Chrzan łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i ponownie mieszamy. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem. Dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorem.

Na talerz wykładamy porcję sosu i układamy na nim podsmażone białe kiełbaski. Na kiełbaski wykładamy duszoną cebulkę. Sos chrzanowo-musztardowy podajemy dodatkowo w osobnej kokilce. Na talerzu układamy również ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem i pieprzem.

Omlety z wiosenną sałatką szparagową

Kolejnym składnikiem charakterystycznym dla wielkanocnego okresu są oczywiście jaja. A co, gdyby tym razem podać je w formie omletu? W towarzystwie świeżej i pełnej witamin sałatki szparagowej stanowią odmianę od ciężkich potraw i sałatek. Wielkanocne potrawy mogą być przecież w wersji light. 

Składniki:

  • roślinne omlety, np. OneDayMore o smaku jajecznym – 1 opakowanie
  • zielone szparagi – 1 pęczek
  • cytryna – ½ szt.
  • rzodkiewki – 6 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • ciecierzyca – 180 g
  • pomidorki koktajlowe – 12 szt.
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Dodatkowo:

  • twaróg wędzony – 100 g
  • oliwa – do smażenia
  • szczypiorek – ½ pęczka

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (w tym celu zginamy je – końcówka urwie się we właściwym miejscu), kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy ogień. Skrapiamy szparagi sokiem z cytryny.

Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa i ciecierzycę łączymy w misce. Dodajemy szparagi razem z oliwą z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Omlety OneDayMore układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C ok. 15 minut, aż się zarumienią.

Na talerz nakładamy porcję sałatki szparagowej. Obok układamy podpieczone omlety. Na wierzch sałatki kruszymy wędzony twaróg. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznych świąt 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.