Do niedawna najpopularniejszym dodatkiem do sałatek i zup były grzanki. Dziś ich miejsce coraz częściej zajmują prażone nasiona – jeszcze bardziej pożywne, a do tego pełne witamin i minerałów. Z ich pomocą zarówno śniadanie, obiad, jak i deser nabiorą zupełnie nowego smaku.

Wśród nasion, które warto włączyć do menu,znajdują się między innymi ziarna słonecznika, dyni, szałwia hiszpańska, siemię lniane, sezam, czarnuszka i ostropest plamisty. Dzięki nim uzupełnimy codzienną dietę w magnez, białko, witaminę E, kwasy omega-3, żelazo, selen oraz wiele innych mikro- i makroelementów oraz składników odżywczych niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu. Z punktu widzenia zdrowia, warto sięgnąć po ziarna ze względu na bogaty skład. Nie można jednak lekceważyć tkwiącego w nich potencjału kulinarnego oraz wszechstronności, z jaką potrafią wzbogacić smak nawet najprostszych potraw.

Nie bez znaczenia pozostaje również łatwość przechowywania. Nasiona i ziarna, podobnie jak orzechy, wystarczy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w zacienionym miejscu. W takiej formie pozostaną dobre do spożycia przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.

Kuchnia usiana smakiem

Klasykiem jest dodawanie prażonych pestek dyni i słonecznika do sałatek i kremowych zup. Warto sięgnąć po garść tych sycących nasionek także w innych sytuacjach, na przykład wtedy, gdy planujemy upieczenie domowego chleba. Z wypiekami na słono apetycznie komponuje się także wyrazista czarnuszka. Ponadto z ich pomocą przyrządzimy zdrowe batoniki energetyczne, a także domowe muffinki. „Wytrawne babeczki, dzięki odpowiedniemu dobraniu dodatków, mogą zamienić się w pożywną przekąskę serwowaną tak na ciepło, jak i na zimno. Aby stały się wyjątkowo pożywne, dodajmy do nich garść ziaren słonecznika oraz pokrojony w drobną kostkę ser żółty oraz pikantną paprykę chili. Zarówno tuż po wyjęciu z pieca, z wciąż ciągnącym się serem, jak i po wystudzeniu, zaspokoją apetyt, a dzięki papryce dodatkowo rozgrzeją od środka”– opowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Z sezamu przygotujemy natomiast zdrową i bajecznie chrupiącą panierkę do filetów drobiowych, rybnych, jak i smażonego sera, a nawet warzyw. Nasiona chia warto wykorzystać do przygotowania treściwych deserów z dodatkiem owoców. Z kolei zmielone w domowym młynku siemię lniane oraz ostropest warto dosypywać do koktajli i owsianki.

Muffinki z serem, chili i słonecznikiem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Savoury Potato Muffins with Chili, Poppy and Sunflower Seeds, nasiona

Składniki:

  • 1 świeża zielona papryka
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 100 g czarnych oliwek drylowanych
  • 2 świeże papryki chili
  • 500 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 250 g sera, np.Nadbiebrzańskiego Mońki
  • garść liści świeżej bazylii
  • 3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego

 

Savoury Potato Muffins with Chili, Poppy and Sunflower Seeds, nasiona

Przygotowanie:

Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika.

Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160oC przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.