Owoce i warzywa to nie tylko czysta przyjemność jedzenia,
ale bomba witaminowa dla organizmu. Korzyść może być jeszcze
większa, jeśli zdecydujemy się na dietę płynną – czyli postawimy
na przeciery i koktajle.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, absolutne minimum to 5 porcji
owoców i warzyw dziennie. O wiele łatwiej jest spełnić to zalecenie,
przygotowując sobie pyszne napoje. Wygoda, zwiększenie przyswajalności
części składników pokarmowych, urozmaicenie sposobu żywienia to wystarczające powody, aby wziąć pod uwagę płynne posiłki w diecie” – tłumaczy Jakub Sobiecki
z Fundacji Wiemy Co Jemy, ekspert kampanii Zdrowo zmiksowani, zainicjowanej
przez Electrolux. Ważne, aby zawrzeć w nich źródło tłuszczu dla zwiększenia
przyswajalności substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Może nim być awokado,
orzechy, pestki, siemię lniane czy produkty sojowe.

shutterstock_355184249

Truskawki w nowej odsłonie

Na naszych talerzach sezon na produkty świeżo zerwane z krzaka lub drzewa
triumfalnie rozpoczyna truskawka. Może warto przygotować ją w nieco
odświeżonej formie, na przykład miksując owoc z bogatym w dobroczynny
kwas oleinowy awokado czy pełnymi kwasów omega-3 nasionami chia, dodając
do koktajlu mleko kokosowe czy przełamując słodycz bazylią lub sokiem z limonki?

Lipiec miesiącem czerwieni

Po truskawkach przychodzi pora na czereśnie, wiśnie, porzeczki i maliny,
a także pomidory, czyli wszelkie możliwe odmiany koloru czerwonego. Owoce
i warzywa tej barwy są doskonałym źródłem potasu i witaminy C. Lipiec to czas największych upałów – dlaczego więc nie postawić na owocowe orzeźwienie
i zmiksować sezonowe przysmaki z kostkami lodu?

Koktajle dla zdrowia

Zielono, więc zdrowo

W sierpniu debiutuje szpinak, popularny w naleśnikach, sałatkach czy cieście
francuskim. Zdecydowanie lżejszym, ale równie pożywnym posiłkiem stworzonym
na jego bazie jest koktajl, zaskakujący połączeniem z mlekiem migdałowym
i imbirem. Z entuzjazmem wypiją go zwolennicy zielonych smoothies, ale przekona
on także dzieci, które słysząc słowo „szpinak” do tej pory kręciły nosem.

Przepis na koktajl ze szpinakiem

Electrolux_smoothie Koktajle dla zdrowiaSkładniki:

  • 50 g szpinaku
  • 1 dojrzały banan
  • 1 gruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 250 ml mleka migdałowego

Przygotowanie:

Umieść szpinak, banana
oraz gruszkę w blenderze Electrolux. Dodaj starty
imbir, sok z cytryny
oraz mleko migdałowe.
Miksuj do momentu
uzyskania gładkiej
konsystencji

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.