Świat się zmienia, ala nadal słuch jest jednym z pierwszych zmysłów, którymi zaczynami poznawać świat po urodzeniu. Miękkie jabłko czy rzodkiewka nie smakują. Uwielbiamy chrupać! 

Tekst: Dorota Minta, psycholog kliniczny, psychoterapeutka 

Chrupanie ma znaczenie. Instynktownie sięgamy po przekąski, przy jedzeniu których słyszymy chrupanie. Skąd to się bierze? Otóż uruchamiają się atawistyczne mechanizmy. Gdzieś w odległej przeszłości, kiedy nie było lodówek, a każdy kawałek pokarmu był cenny, chrupanie było potwierdzeniem świeżości, a więc bezpieczeństwa jedzenia.

Warto wykorzystać ten nasz instynkt przy komponowaniu zdrowego jadłospisu. Róbmy przekąski z twardych marchewek, rzodkiewek, ogórków i kalarepek. Róbmy w domu mocno chrupiącą granolę. Chrupmy na potęgę! Dzięki temu łatwiej zmienimy swoje nawyki żywieniowe.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.