Czas na detox

Eksperci twierdzą, że dobrze przeprowadzone oczyszczanie organizmu to inwestycja w zdrowie i samopoczucie. Jak je przeprowadzić, by było skuteczne i bezpieczne? Eksperci twierdzą, że dobrze przeprowadzone oczyszczanie organizmu to inwestycja w zdrowie i samopoczucie. Jak je przeprowadzić, by było skuteczne i bezpieczne? 

 

„Oczyszczanie organizmu składa się z dwóch etapów: unieszkodliwienia szkodliwych substancji (detoksykacji) oraz ich wydalenia. Na pierwszy proces mamy jedynie pośredni wpływ, a jego tempo zależy od sprawności organów odpowiedzialnych za wydalanie oraz tego, co i jak jemy. Drugi etap możemy regulować samodzielnie. Preparaty ziołowe wspomagają pracę kanałów odtruwających: wątrobę z jelitami, nerki z drogami moczowymi oraz skórę. Dlatego popijając odpowiednie mieszanki, czy zmieniając dietę, możemy spodziewać się lepszej perystaltyki jelit, zwiększenia produkcji moczu, a w rezultacie pozbywania się nagromadzonych toksyn – twierdzi Alicja Kalińska, ekspert Elavii, doradca żywieniowy w Centrum Dietetycznym Set Point.

Rozpoczynając detoks, warto zatem pomyśleć o zdrowej, bezpiecznej i odpowiednio dopasowanej suplementacji. Jakie składniki mogą nam pomóc? Oto lista sprzymierzeńców:

  • zielona herbata – regularne spożywanie wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn, zawiera w sobie katechiny, z których najważniejszy jest galusan epigalokatechiny (EGCG ) – przeciwutleniacz powodujący wzrost metabolizmu.
  • ostrokrzew paragwajski (Yerba Mate) – efektywnie usuwa toksyny z krwiobiegu i organów wewnętrznych, wpływa pozytywnie na pracę nerek, ma działanie moczopędne, łagodzi problemy z pęcherzem.
  • koper włoskistymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, pobudza ruchy perystaltyczne jelit, działa moczopędnie.
  • selerznajdują się w nim m.in. substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne właściwości warzywa, czyli flawonoidy, furanokumaryny. Flawonoidy są związkami roślinnymi, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie. Sok z selera powinny pić regularnie osoby mające kłopoty z nerkami.
  • cykoria gorycz zawdzięcza laktacyjnie i laktukopikrynie, które po zjedzeniu stymulują wątrobę do produkcji żółci. Cykoria wspomaga również produkcję soków żołądkowych (zapobiega wzdęciom i poprawia trawienie), a jej liście i korzenie działają moczopędnie.
  • grejpfrut dostarcza dużo witaminy C i potasu, ma działanie moczopędne. Dobroczynnie wpływa na pracę nerek i pomaga w szybszym usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn. Swoje właściwości grejpfrut zawdzięcza obecności narynginy – związku, który nadaje mu charakterystyczny gorzki smak.
  • jęczmień – dzięki zawartości błonnika „wymiata” z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje i zmniejsza apetyt.
  • figa indyjska (opuncja figowa) – zmniejsza kumulację płynów w tkankach i pomaga nerkom w odtruwaniu. Wiąże kwasy żółciowe i pozytywnie wpływa na pracę wątroby.
  • winogronazawierają dużo potasu, są więc korzystne dla serca i układu krwionośnego. Dodatkowo mają działanie alkalizujące, czyli przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu. W winogronach występują lkwasy organiczne: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy wykazujące właściwości moczopędne.
  • fasola wyciągi ze strąków fasoli mają działanie moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, w chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej.

 

114 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.