Wiosną i latem mamy najłatwiejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw.
Warto dołączyć je zatem do diety, bo mają w sobie wiele witamin
oraz mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Popularnym sposobem na korzystanie z ich dobra
jest robienie koktajli.
„Wbrew powszechnej opinii,
nawet świeżo przygotowany
sok owocowy nie jest pożądanym,
regularnym elementem diety.
Wyciskając sok z owocu,
pozbywamy się w ten sposób
większości błonnika naturalnie
występującego w owocach,
który spowalnia wydzielanie
zawartych w nim cukrów
prostych. Wpływ takiego soku
na organizm jest zbliżony
do wpływu zwykłego słodkiego
napoju. Koktajl z całych owoców
to zdecydowanie lepsze rozwiązanie, szczególnie przy krótkim miksowaniu”
– tłumaczy Jakub Sobiecki z Fundacji Wiemy Co Jemy, ekspert kampanii
„Zdrowo zmiksowani”.
Mikstura na zdrowie
Witaminy, które zawarte są w owocach i warzywach, to jedno, ale w codziennej
diecie równie istotne jest spożywanie zdrowych tłuszczów. Znajdują się one
w orzechach, pestkach, awokado czy siemieniu lnianym. Jeżeli zdecydujemy
się na zmiksowanie – wszystko to możemy mieć w jednym, pożywnym koktajlu.
Dobrym sposobem na zabranie ze sobą koktajlu zdrowia jest Electrolux Sport
Blender, czyli urządzenie, które łączy w sobie blender i bidon. Wystarczy wrzucić,
wsypać czy wlać do środka składniki, włączyć Sport Blender i poczekać, aż wszystko
się zmiksuje. Kolejnym i ostatnim krokiem jest odłączenie bidonu od urządzenia
i zabranie ze sobą do pracy, szkoły czy na spacer.
Przepis na kokajl z awokado i selera
Składniki:
- 2 łodygi selera
- ½ ogórka
- sok oraz miąższ
z połowy limonki - starta skórka z 1 limonki
- awokado
Przygotowanie:
Pokrój łodygi selera oraz ogórka,
umieść w blenderze i zmiksuj.
Następnie przetrzyj masę
przez sito i ponownie umieść
w blenderze. Dodaj awokado,
miąższ, sok i startą skórkę
z limonki. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Możesz dodać zimnej wody lub kostki lodu. Warto wiedzieć, że awokado,
dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty
w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Seler z kolei idealnie zastąpi sól
i jest niskokaloryczny.