Ekskluzywny sesja food pairing przy współudziale szefa kuchni
Jarosława Walczyka oraz możliwość degustacji produktów łączonych
z whisky, m.in. czekolady, suszonego mięsa, a nawet lodów.
Organizatorzy Whisky Live Warsaw 2016 otwierają się na płeć piękną.
Dotychczas whisky kojarzone było głównie z męską częścią populacji.
Picie tego szlachetnego trunku
postrzegane było w kategoriach
dobrego smaku, stylu i elegancji.
Okazuje się jednak,
że jego zastosowanie jest znacznie
szersze – doskonale sprawdzi
się również w kuchni podczas
gotowania i pieczenia ciast.
Tegoroczna edycja
Whisky Live Warsaw odbędzie
się w dniach 14-15 października
w Hotelu Courtyard by Marriott
Warsaw Airport. Organizatorzy
festiwalu pomyśleli nie tylko o miłośnikach dobrych trunków, ale również
wykwintnego jedzenia oraz gotowania. Specjalnie dla nich zostanie przygotowana ekskluzywna sesja food pairing przy współudziale Jarosława Walczyka z Fundacji
Klubu Szefów Kuchni. Przypomnijmy, że gość specjalny Whisky Live Warsaw 2016
jest szefem kuchni w restauracji Strefa w Warszawie oraz zdobywcą tytułu
„Szef Kuchni Roku 2015”.
Food pairing
W ostatnich latach bardzo
modny stał się tzw. food pairing,
czyli łączenie whisky z innym
produktami, dlatego swój udział
w imprezie w roli wystawców
zapowiedzieli producenci
m.in. czekolad, cygar,
suszonego mięsa, a nawet
lodów. Obok nich pojawią
się światowi producenci
alkoholi z segmentu
premium, jak również
unikalne destylarnie
z wszystkich kontynentów
(w tym craft distilleries
ze Stanów Zjednoczonych),
zapewniając uczestnikom prawdziwą podróż smakową po różnych zakątkach świata.
Sesje Master Class
Jedną ze stałych atrakcji festiwalu są zamknięte sesje, tzw. Master Class,
na których w małych grupach (nie więcej niż 25 osób) odbywa się degustacja
unikatowych, limitowanych, niszowych edycji whisky prowadzona
przez przedstawicieli destylarni. W tym roku przewidzianych jest kilka bloków
tematycznych, m.in. sesja Master Class Glenfarclas – podróż przez dekady,
na której zaprezentowane zostaną whisky z lat ’60 ’70 ’80 ’90, a spotkanie
poprowadzi osobiście George Grant, właściciel destylarni, będący
przedstawicielem szóstego już pokolenia rodziny.
Znakomici goście
Prawdziwych miłośników
whisky z pewnością ucieszy
fakt, że swoją obecność
na festiwalu zapowiedział
Ian Chang, Master Blender
wschodzącej azjatyckiej gwiazdy
whisky, czyli tajwańskiego
Kavalana. W Warszawie
pojawią się również: Jan Beckers
– ambasador marki Douglas
Laing, uznanego na świecie
niezależnego bottlera założonego
w 1948 roku oraz George S.Grant
– w szóstym pokoleniu
począwszy od roku 1865, właściciel legendarnej szkockiej destylarni Glenfarclas ze szkockiego Speyside.
Listę gości specjalnych zamykają Steven Sweeney – przewodniczący polskiego
oddziału Scotch Malt Whisky Society oraz Ingvar Ronde, wydawca klasycznej
Malt Whisky Yearbook.
Konkurs barmański
Tegoroczną edycję festiwalu uświetni także obecność uznanego konkursu
barmańskiego Diageo World Class, organizowanego nieprzerwanie od roku
2009 w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży
znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym
uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana
i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.