Zacznij od krótkiego urlopu: gdy twój organizm jest wyczerpany, potrzebuje kilku dni, by się zregenerować. Jest szansa, że duża ilość snu i kilkudniowy relaks postawią cię na nogi.
Bardzo ważna jest także pełnowartościowa dieta i zażywanie pewnych suplementów. Należą do nich koenzym Q10 (wzmacnia działanie układu odpornościowego), kwas alfa-liponowy (przeciwutleniacz, pomagający komórkom metabolizować energię), DHEA (zwiększa poziom energii oraz poprawia nastrój. Ale wolno go brać tylko po konsultacji lekarskiej!), lecytyna (poprawia pamięć i koncentrację), miłorząb japoński (usprawnia krążenie i funkcjonowanie mózgu). Odporność pobudzą naturalne leki wzmacniające z dzikiej róży, aloesu czy jeżówki purpurowej. Energii bardzo dobrze dodają preparaty z żeń-szenia, a także poranny prysznic z olejkami eterycznymi z sandałowca, róży, pomarańczy, lawendowy lub jałowca.
Czasem konieczne jest podanie choremu na CFS bardzo małych dawek leków przeciwdepresyjnych. Często dobre efekty przynosi także psychoterapia. Pomaga wyśledzić niepowodzenia i zahamowania, które mogą się przyczyniać do nasilenia choroby, wyznaczyć cele, ustalić hierarchię wartości. Pod okiem terapeuty chorzy tworzą strategię walki z CFS, zmieniają sposób widzenia choroby i uczą się bardziej efektywnych zachowań.
Ten napój doda ci energii nawet po ciężkim dniu:
Składniki: pół jabłka, jedna czwarta kubka borówek amerykańskich, jeden banan, kubek niesłodzonego soku ananasowego, łyżeczka sproszkowanego (niemodyfikowanego genetycznie) białka sojowego lub serwatki, szczypta suszonych alg.
Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Wypij w ciągu 2-3 godzin, nie wypity przechowuj w lodówce.
Jak to działa: banan zawiera dużo potasu ważnego w procesie wytwarzania energii i funkcjonowania mięśni. Borówki zawierają antyutleniacze, usprawniają też działanie mózgu. Sok ananasowy wspomaga trawienie i przyswajanie substancji odżywczych. Sproszkowane białko dostarcza energii, a algi są źródłem pierwiastków śladowych.
Przepis ten pochodzi z książki dr. n. med. Dharmy Singha Khalsy „Żywność lekarstwem. Lecznicza książka kucharska”, która ukazała się nakładem wydawnictwa RAVI.