On jest właścicielem upadającej fabryki czekolady, który umiera ze strachu, na myśl o rozmowie z kimś obcym. Ona zna jeden z najlepszych przepisów na czekoladki, ale jest zbyt nieśmiała, żeby wyjawić swój sekret. Tych dwoje mogłoby stanowić idealną parę. Gdyby tylko któreś z nich odważyło się zrobić pierwszy krok…

 

Dystrybutor Best Film na jesienne wieczory przygotował film dla wszystkich wrażliwych i tych, którzy boją się zrobić pierwszy krok… Urocza jak „Amelia” i apetyczna jak „Czekolada” – francuska komedia romantyczna z udziałem Isabelle Carré i  znanego z „Coco Chanel” Benoît Poelvoor’a.

Tradycyjnej fabryce czekolady grozi zapaść finansowa. Jej produkty giną w gąszczu nowatorskich pomysłów. Ludzie nie chcą już „zwykłych” pralinek. Ostatnią szansą ratunku dla rodzinnego interesu jest aktywna promocja marki. Jednak, właścicielowi przedsiębiorstwa (w roli Jean-René wystąpił Benoît Poelvoorde – przyp. red.) brakuje obycia w towarzystwie. Nieśmiałość nie pozwala mu normalnie funkcjonować, bo wewnętrzne fobie niweczą każdy jego plan działania. Najsilniejszy jest strach przed kontaktami z obcymi ludźmi. To uczucie przezwycięża nawet lęk przed bankructwem fabryki. Dlatego Jean-René woli ukrywać emocje i słabości za maską nieczułości.

Niefortunny zbieg okoliczności sprawia jednak, że nowym konsultantem zostaje niekompetentna Angélique (w tej kreacji Isabelle Carré – przyp. red.). Pomimo talentu do cukierniczego rzemiosła, kobieta nigdy nie wyszła z cienia wielkich mistrzów. Czy Angélique wykorzysta życiową szansę i ujawni swoje umiejętności? Jak potoczy się współpraca zlęknionych i nieśmiałych ludzi?

Zapraszamy do konkursu z nagrodami!

Dystrybutor w Polsce: Best Film
Gatunek: Dramat / Komedia / Romans
Czas trwania: 80 min
Produkcja: Francja / Belgia
Obsada: Benoît Poelvoorde, Isabelle Carré, Lorella Cravotta, Lise Lamétrie, Swann Arlaud, Philippe Laudenbach, Christiane Millet

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.