Owoce sezonoweszybko znikają. Nie przegapmy okazji, by nasycić się nimi w sezonie. Jednym ze sposobów są desery, a wśród nich wyśmienita tarta z czarnymi jagodami lub borówkami wedle przepisu Małgorzaty Sójki, cukiernika z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.
Składniki:
400 g owoców
Ciasto kruche
250 g mąki tortowej
125 g masła miękkiego
2 całe jaja
125 g cukru pudru
szczypta soli
Krem patissieries
500 ml mleka 3,2 %
6 żółtek
125 g cukru kryształu
100 g mąki tortowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
Galaretka
250 ml wody
250 ml wina czerwonego (wg uznania)
ok. 100 g cukru
12 g żelatyny w płatkach
Przygotowanie:
Masło, cukier puder, jajka wymieszać, dodać mąkę i szczyptę soli, a następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto schładzać w lodówce przez ok. pół godziny. Mleko i skórkę pomarańczy zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i do tego dodać mąkę tortową. Ucierać jeszcze przez chwilę. Gotową, ubitą masę dodawać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i całość gotować do uzyskania budyniu. Zdjąć z palnika, odstawić do wystygnięcia. Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykleić nim wysmarowaną formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i wysypać groch (zapobiegnie powstaniu zakalca). Piec w 180 oC przez 15 min. Zdjąć pergamin z grochem i na kolejne 15 min. włożyć blaszkę do pieca.
Gdy ciasto ostygnie, wlać do środka krem, posypać jagodami (lub borówkami) i włożyć do lodówki, aby krem zastygł. W tym czasie przygotować galaretkę. Zagotować wodę i wino, dodać cukier oraz żelatynę. Całość zamieszać, aż się rozpuści żelatyna. Następnie schłodzić i lekko stężałą nakładać na tartę.
Smacznego.
Zapraszamy na Akademię Gotowania do Hoteli SPA Dr Irena Eris.
Terminarz spotkań znajduje się na stronie hoteli www.DrIrenaErisSpa.com w zakładce Oferta/Programy.