To danie może stać się twoim popisowym! Idealnym na niedzielny obiad i kolację z teściową. Przepis na przepyszną kaczkę zdradza Jacek Blicharski – szef kuchni restauracji TASTE_it w HOT_elarni w Puszczykowie.
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka tłuczonych jagód jałowca
- sok z cytryny
- tymianek
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Pierś z kaczki umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, skroić cytryną i odstawić na godzinę. W rondelku rozgrzać łyżeczkę masła, kacze piersi ułożyć na patelni skórą do dołu i smażyć przez 10 minut na małym ogniu. Następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. Piersi wyjąć z rondla, odlać wytopiony tłuszcz. Następnie ułożyć piersi w rondlu. Podlać czerwonym winem i dusić na małym ogniu. Podawać z modrą kapustą i pyzami drożdżowymi.
Smacznego.
Wszystko super, tylko czemu w przepisie podana jest jeszcze gałka muszkatołowa oraz tymianek? W przygotowaniu zostało to pominięte