To danie może stać się twoim popisowym! Idealnym na niedzielny obiad i kolację z teściową. Przepis na przepyszną kaczkę zdradza Jacek Blicharski – szef kuchni restauracji TASTE_it  w  HOT_elarni w Puszczykowie.
piers-z-kaczkiSkładniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka tłuczonych jagód jałowca
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Pierś z kaczki umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, skroić cytryną i odstawić na godzinę. W rondelku rozgrzać łyżeczkę masła, kacze piersi ułożyć na patelni skórą do dołu i smażyć przez 10 minut na małym ogniu. Następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. Piersi wyjąć z rondla, odlać wytopiony tłuszcz. Następnie ułożyć piersi w rondlu. Podlać czerwonym winem i dusić na małym ogniu. Podawać z modrą kapustą i pyzami drożdżowymi.

Smacznego.

1 komentarz
  1. Wszystko super, tylko czemu w przepisie podana jest jeszcze gałka muszkatołowa oraz tymianek? W przygotowaniu zostało to pominięte

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.