Mleko, śmietanka, pistacje, syrop różany i płatki róż. Oto składniki
znakomitego deseru w hinduskim stylu. Jego autorem
jest Reza Mahammad, kulinarny ambasador Indii.
Przepis: Reza Mahammad
Zdjęcie: „Reza’s Indian Spice”
Indie to kraj, którego kulinaria
są równie pociągające, co kultura,
sztuka i architektura.
Dbałość o szczegóły i dodatki
oraz odrobina szaleństwa
sprawiają, że hinduska kuchnia
jest niesamowita. Chcesz
spróbować swoich sił?
W świat hinduskiego gotowania wprowadzi cię Reza Mahammad, zdradzając przepis
na aromatyczne lody z pistacjami.
Hinduskie lody – różano-kardamonowy kulif
Składniki:
- 600 ml pełnego mleka
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 ml syropu różanego
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
- posiekane płatki z 2 róż
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem
wlej mleko i śmietankę.
Zagotuj. Zmniejsz ogień
i gotuj nieustannie mieszając
do czasu, aż mieszanka
zredukuje się o ⅓. Wystudź.
Dodaj syrop, płatki i kardamon.
Wymieszaj i wystudź zupełnie.
Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Przełóż mieszankę do maszyny
do lodów i mieszaj do czasu
aż zacznie się scalać. Przełóż
do sufletówek i wstaw
do zamrażarki na 3-4 godziny.
Przed podaniem przestaw
do lodówki na 10 minut, żeby lody zmiękły. Podawaj oprószone pistacjami.