Mleko, śmietanka, pistacje, syrop różany i płatki róż. Oto składniki
znakomitego deseru w hinduskim stylu. Jego autorem
jest
Reza Mahammad, kulinarny ambasador Indii.

Przepis: Reza Mahammad

Zdjęcie: „Reza’s Indian Spice”

Reza Mahammad

 

Indie to kraj, którego kulinaria
są równie pociągające, co kultura,
sztuka i architektura.
Dbałość o szczegóły i dodatki
oraz odrobina szaleństwa
sprawiają, że hinduska kuchnia
jest niesamowita. Chcesz
spróbować swoich sił?
W świat hinduskiego gotowania wprowadzi cię Reza Mahammad, zdradzając przepis
na aromatyczne lody z pistacjami.

 

Hinduskie lody – różano-kardamonowy kulif 

Składniki:

  • 600 ml pełnego mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml syropu różanego
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • posiekane płatki z 2 róż 

Przygotowanie:

lody hinduskieDo garnka z grubym dnem
wlej mleko i śmietankę.
Zagotuj. Zmniejsz ogień
i gotuj nieustannie mieszając
do czasu, aż mieszanka
zredukuje się o ⅓. Wystudź.
Dodaj syrop, płatki i kardamon.
Wymieszaj i wystudź zupełnie.
Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Przełóż mieszankę do maszyny
do lodów i mieszaj do czasu
aż zacznie się scalać. Przełóż
do sufletówek i wstaw
do zamrażarki na 3-4 godziny.
Przed podaniem przestaw
do lodówki na 10 minut, żeby lody zmiękły. Podawaj oprószone pistacjami.

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.