Mleko, śmietanka, pistacje, syrop różany i płatki róż. Oto składniki
znakomitego deseru w hinduskim stylu. Jego autorem
jest
Reza Mahammad, kulinarny ambasador Indii.

Przepis: Reza Mahammad

Zdjęcie: „Reza’s Indian Spice”

Reza Mahammad

 

Indie to kraj, którego kulinaria
są równie pociągające, co kultura,
sztuka i architektura.
Dbałość o szczegóły i dodatki
oraz odrobina szaleństwa
sprawiają, że hinduska kuchnia
jest niesamowita. Chcesz
spróbować swoich sił?
W świat hinduskiego gotowania wprowadzi cię Reza Mahammad, zdradzając przepis
na aromatyczne lody z pistacjami.

 

Hinduskie lody – różano-kardamonowy kulif 

Składniki:

  • 600 ml pełnego mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml syropu różanego
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • posiekane płatki z 2 róż 

Przygotowanie:

lody hinduskieDo garnka z grubym dnem
wlej mleko i śmietankę.
Zagotuj. Zmniejsz ogień
i gotuj nieustannie mieszając
do czasu, aż mieszanka
zredukuje się o ⅓. Wystudź.
Dodaj syrop, płatki i kardamon.
Wymieszaj i wystudź zupełnie.
Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Przełóż mieszankę do maszyny
do lodów i mieszaj do czasu
aż zacznie się scalać. Przełóż
do sufletówek i wstaw
do zamrażarki na 3-4 godziny.
Przed podaniem przestaw
do lodówki na 10 minut, żeby lody zmiękły. Podawaj oprószone pistacjami.

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.