Kiedy temperatura powietrza na zewnątrz spada, warto rozgrzewać się od środka i spożywać co najmniej dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia. Rozwiązaniem są zupy z dodatkiem rozgrzewających ziół tj. kolendry, imbiru lub cynamonu.
Przykładem takiego dania jest zupa marchewkowa z dodatkiem sera pleśniowego i pomarańczy. Pyszna, zdrowa i aromatyczna. Oprócz cennych minerałów zupa ta jest także bogatym źródłem węglowodanów dostarczających organizmowi energii oraz witaminy C wzmacniającej odporność.
- 4-5 marchewek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek drobno i świeżo pokrojonego imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta kolendry
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest zeszklenie na oliwie posiekanej cebuli i czosnku. Dalej dodajemy przyprawy oraz pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchew będzie miękka. Na koniec dodajemy ser pleśniowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość miksujemy, przyprawiamy pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dobrym dodatkiem do zupy są grzanki z pełnoziarnistego pieczywa lub kawałek sera pleśniowego bądź fety.