Szukasz przepisu na wykwintną sylwestrową przekąskę? Spróbuj zrobić wytrawne torciki z karczochami i serem, podawane na sosie pomidorowym. Pyszności.
Składniki:
- 2 słoiczki karczochów krojonych, np. Ponti (300 g)
- 2 puszki pomidorów krojonych, np. Valfrutta
- 1 mały ząbek czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- oliwa z oliwek
- 150 g sera ricotta
- 1 jajko
- 30 g tartego sera typu parmezan
- 30 g bułki tartej
- 1 mała cukinia
- 1 mała marchewka
- pół cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki lub kokilki wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowaną wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię. Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.