Święta to nie tylko czas tradycyjnych dań. To również możliwość, by wykorzystać pokłady kulinarnej fantazji i kreatywności. Klasyczne dania można przygotować w nowoczesny i pyszny sposób. Oto przykład – kurczak korzenny pieczony z mandarynkami.
Pachnący ziołami kurczak, którego delikatny smak podkreślą aromatyczne goździki, cynamon i imbir, to idealny przepis na bożonarodzeniowy obiad. Słodko-korzenne, zimowe nuty, wspaniale skomponują się z wyrazistymi mandarynkami, tworząc potrawę pełną smaków i aromatów.
- 1 cały kurczak, np. Zagrodowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- kilka kruszonych liści laurowych
- 5-6 mandarynek
- 2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw i wstawić w naczyniu, w którym będzie się piec, na noc do lodówki. W dniu pieczenia obłożyć kurczaka plastrami mandarynek (można dla dekoracyjnego wyglądu dołożyć laski cynamonu i gwiazdy anyżu), kilka plastrów mandarynek razem z rozmarynem włożyć do wnętrza kurczaka. Wstawić kurczaka ułożonego w naczyniu na plecach do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec 20 minut, po czym odwrócić na brzuch, piec kolejne 20 minut, po czym znów ułożyć na plecach, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. i piec jeszcze 40 minut. Jeśli będzie zbytnio się przypiekał, można go przykryć folią aluminiową.