Kuchnia polska jest częścią naszej tradycji. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy, których smaki poznawaliśmy w okresie dzieciństwa. A może by je tak urozmaicić? Oto przepis na gęsinę w wersji nowoczesnej. W sam raz na dzisiejszy dzień.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
- 4 gęsie udka
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 2 -3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- czarny pieprz
Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym czosnkiem. Nacieramy gęsie udka. Obkładamy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 1-1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy udka tłuszczem, który się wytopi. Podajemy z ulubionym puree lub pieczonymi ziemniakami, modrą kapustą i sałatką z buraczków.