Podstawą dla wielu przepisów na potrawy z dyni jest miąższ, z którego przyrządzamy puree. Jak je przygotować? To proste! Wystarczy pokroić dynię na kawałki, zapiec w piekarniku, do momentu aż kawałki zmiękną, upieczone trzeba należy odłożyć do ostygnięcia, a na koniec należy je rozdrobnić, aż powstanie jednolita masa.
Gotowa masa dyniowa daje ogromne możliwości kulinarne. Można z niej m.in. przyrządzić dyniowe risotto czy zupę krem z dyni, a także przepyszne desery, jak np. dyniowe creme brulee, racuszki lub ciasto dyniowe.
Składniki:
- ½ kg miąższu dyni
- 1 cebula, drobno posiekana, 50-60 g masła
- 2 listki szałwii, garść drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone w drobną kostkę
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki ryżu arborio (do risotto)
- 500 ml bulionu drobiowego
- 40-50 g startego parmezanu
- sól i pieprz
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na 40 g masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaj miąższ dyniowy, a następnie dopraw warzywa szałwią, cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj pomidory, wlej wino i wsyp ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powoli po jednej łyżce dolewaj bulion, nieustannie mieszając. Kolejną porcję bulionu wlej dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią. Gdy ziarenka ryżu będą al dente, dodaj resztę masła i starty parmezan. Na koniec wszystko starannie wymieszaj, zdejmij risotto z ognia i odstaw na chwilę. Na koniec posyp natką pietruszki i gotowe!