Podczas upałów ogromne znaczenie ma dieta. Wtedy, gdy wysokie temperatury zniechęcają do spożywania sycących posiłków, warto postawić na produkty, które zawierają dużą ilość wody: arbuzy, dojrzałe brzoskwinie, ananasy.
Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie wyjątkowo odżywczego i orzeźwiającego chłodnika, który świetnie zastąpi tradycyjną zupę pomidorową. A zamiast słodkich, gazowanych napojów, które nie gaszą pragnienia, dietetycy polecają pić soki świeżo wyciskane wprost z owoców lub soki ekologiczne, tłoczone na zimno, które nie tylko doskonale nawadniają, ale dostarczają także cennych witamin i składników mineralnych. Barmani natomiast zalecają je mieszać, miksować i komponować w koktajle. Oto kilka przykładów, które można modyfikować według własnego uznania.
Orzeźwiające i chłodzące Żurawinowe Orzeźwienie
- sok żurawinowy Rabenhorst
- dodatek soku z cytryny wedle uznania
Wytrawna i owocowa Aqua de Granada
- sok z granatowca Rabenhorst
- dodatek soku z cytryny wedle uznania
Odżywcza Purpurowa eksplozja
- 12c soku z czerwonych winogron Rabenhorst
- 12 cl soku z granatu Rabenhorst
- 6 cl soku z jagód goji Rabenhorst
Przygotowanie:
Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, dodać kruszonego lodu i całość wlać do wysokiej szklanki, której brzegi można udekorować cukrem lub kawałkiem egzotycznego owocu. Koktajle można pić do woli podczas upałów lub podawać jako drinki na domowym summer party.