Nadeszła jesień – okres przeziębień, krótkich dni, mglistych poranków oraz mroźnych wieczorów. W tym czasie szczególnie warto zadbać o dietę, bazującą na posiłkach bogatych w witaminy i minerały wzmacniające odporność. Przykładem takiego dobrego składnika jest suszona żurawina.
Suszona żurawina jest bogata w błonnik pokarmowy, a jej rubinowy kolor niesie za sobą wspomnienie słonecznego lata. Możemy raczyć się nią jako samodzielną przekąską, dodawać do ulubionych wypieków, jak i pełnych witamin sałatek. Spróbujcie sami!
Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 g żurawiny, np. Bakalland
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dorzucamy żurawinę. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki, tak aby powstała gładka masa (nie mieszamy ich zbyt mocno). Następnie równe porcje ciasta przekładamy do specjalnych papilotek. Muffinki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.