Pesto z makaronem to danie niemal stworzone na wiosenne obiady i kolacje. Doskonałe na spotkanie z przyjaciółmi, a do tego wszystkiego łatwe w przygotowaniu!
Składniki do sosu pesto:
- czosnek – 3 ząbki
- świeża bazylia – 2 pęczki
- orzeszki piniowe – 3 łyżki
- starty parmezan – pół szklanki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- makaron penne, np. Międzybrodzki Makaron – 250 g
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucierać. Doprawić solą, pieprzem i ponownie ucierać, aż sos będzie aksamitny i gładki.
Pesto łączymy z ugotowanym makaronem i… gotowe.
Smacznego!