Pesto z makaronem to danie niemal stworzone na wiosenne obiady i kolacje. Doskonałe na spotkanie z przyjaciółmi, a do tego wszystkiego łatwe w przygotowaniu!Pasta

Składniki do sosu pesto:

  • czosnek – 3 ząbki
  • świeża bazylia – 2 pęczki
  • orzeszki piniowe – 3 łyżki
  • starty parmezan – pół szklanki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • makaron penne, np. Międzybrodzki Makaron – 250 g

Przygotowanie:

Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucierać. Doprawić solą, pieprzem i ponownie ucierać, aż sos będzie aksamitny i gładki.

Pesto łączymy z ugotowanym makaronem i… gotowe.

Smacznego!

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.