Na upał w sam raz. Gasi pragnienie, smakuje lepiej niż czysta woda, a do tego cieszy oczy wyglądem. Lato w szklance. Spróbujcie.

 

Składniki:

  • 200 g malinlemoniada_z_malinami_cytryna_i_herbata_Czas_na_Herbate
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki kompozycji Inspiracja marki Czas na Herbatę
  • 2–3 łyżki miodu
  • kilka gałązek melisy
  • 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej

Przygotowanie:

Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy. Zaparzamy herbatę w małej ilości wody. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry.

Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.

Zalecany sposób parzenia:

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania – w zależności od indywidualnych upodobań – od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.