Na upał w sam raz. Gasi pragnienie, smakuje lepiej niż czysta woda, a do tego cieszy oczy wyglądem. Lato w szklance. Spróbujcie.
Składniki:
- 200 g malin
- 2 cytryny
- 3 łyżki kompozycji Inspiracja marki Czas na Herbatę
- 2–3 łyżki miodu
- kilka gałązek melisy
- 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej
Przygotowanie:
Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy. Zaparzamy herbatę w małej ilości wody. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry.
Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.
Zalecany sposób parzenia:
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania – w zależności od indywidualnych upodobań – od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.