Na upał w sam raz. Gasi pragnienie, smakuje lepiej niż czysta woda, a do tego cieszy oczy wyglądem. Lato w szklance. Spróbujcie.

 

Składniki:

  • 200 g malinlemoniada_z_malinami_cytryna_i_herbata_Czas_na_Herbate
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki kompozycji Inspiracja marki Czas na Herbatę
  • 2–3 łyżki miodu
  • kilka gałązek melisy
  • 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej

Przygotowanie:

Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy. Zaparzamy herbatę w małej ilości wody. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry.

Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.

Zalecany sposób parzenia:

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania – w zależności od indywidualnych upodobań – od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.