Ciasto w sam raz na Tłusty Czwartek, stworzone z myślą o tych, którzy dbają o linię. Oto przepis na wyśmienity, a jednocześnie lekki tort czekoladowo-wiśniowy. Ciasto nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu. Ciekawym dodatkiem są puffingowane wiśnie.
Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, nasączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi* wiśniami i tartą gorzką czekoladą.
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia, a następnie kolejno dodawać żółtka. Wcześniej połączone ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach. Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut do tzw „suchego patyka”
Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat ( dla wyrównania wierzchu ciasta ). Biszkopt ostudzić
Do nasączenia
- 100 – 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej (opcjonalnie z dolewką wiśniówki )
Do przełożenia biszkoptu
Potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych (Wiśnia Puffins) oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light:
Lekki krem z ricotty i bitej śmietany light
- 500 gram ricotty
- 250 ml bitej śmietany light (gotowej lub do ubijania)
- ½ szklanki g cukru lub cukru trzcinowego
- aromat śmietankowy – opcjonalnie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach
Przygotowanie całego tortu
- Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty (lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu).
- Pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty.
- Następnie wyłożyć na niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych wiśni.
- Całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych wiśni.
- Ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami.
- Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie.
- Całość schłodzić w lodówce.
Wiśnie puffingowane* nie tylko dodadzą ciastu uroku i smaku, ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem. Smacznego