Ciasto w sam raz na Tłusty Czwartek, stworzone z myślą o tych, którzy dbają o linię. Oto przepis na wyśmienity, a jednocześnie lekki tort czekoladowo-wiśniowy. Ciasto nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu. Ciekawym dodatkiem są puffingowane wiśnie.

Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, nasączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi* wiśniami i tartą gorzką czekoladą.

Puszysty biszkopt orkiszowyWiśnie puffingowane

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia, a następnie kolejno dodawać żółtka.  Wcześniej połączone ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach. Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut do tzw „suchego patyka”

Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat ( dla wyrównania wierzchu ciasta ). Biszkopt ostudzić

Do nasączenia

  • 100 – 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej (opcjonalnie z dolewką wiśniówki )

Do przełożenia biszkoptu

Potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych (Wiśnia Puffins) oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light:

ricotta

 

Lekki krem z ricotty i bitej śmietany light

  • 500 gram ricotty
  • 250 ml bitej śmietany light (gotowej lub do ubijania)
  • ½ szklanki g cukru lub cukru trzcinowego
  • aromat śmietankowy – opcjonalnie

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach

Przygotowanie całego tortu

  1. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty (lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu).
  2. Pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty.
  3. Następnie wyłożyć na niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych wiśni.
  4. Całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych wiśni.
  5. Ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami.
  6. Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie.
  7. Całość schłodzić w lodówce.

Wiśnie puffingowane* nie tylko dodadzą ciastu uroku i smaku, ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem. Smacznego

lekki tort orkiszowy

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.