Miód, mąka, przyprawy i esencja z herbaty. Trochę pracy, kilka dni czekania, ale efekt się opłaci. Herbaciane ciasteczka są znakomite!
Składniki:
- 300 g miodu
- ok. 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 jajko (+ jajko do posmarowania)
- 1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty, np. Opowieść wigilijna
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).
Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.