Miód, mąka, przyprawy i esencja z herbaty. Trochę pracy, kilka dni czekania, ale efekt się opłaci. Herbaciane ciasteczka są znakomite!

shutterstock_223020682

Składniki:

  • 300 g miodu
  • ok. 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 jajko (+ jajko do posmarowania)
  • 1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty, np. Opowieść wigilijna
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).

ciasteczka

Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.