Dobrze znane kluski śląskie w zupełnie nowej odsłonie? Nie ma sprawy! Oto przepis na pyszne danie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami. Tradycyjne kluseczki zmieniają się w wykwintną ucztę!
Składniki:
(dla 4 osób)
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 6 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 150 g sera typu rokpol
- 6 łyżek zielonego pesto
- 300 ml śmietany 18%
- duża garść obranych orzechów ziemnych
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 opakowania klusek śląskich Jawo
Przygotowanie:
Orzechy obrać podzielić na pół. Połowę orzechów posiekać nie za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki. Posiekać kilka listków świeżej bazylii. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu – podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem, lub ozdobnie nałożyć gęsty sos łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii. Gotowe! Smacznego!