Owoce i warzywa to nie tylko czysta przyjemność jedzenia,
ale bomba witaminowa dla organizmu. Korzyść może być jeszcze
większa, jeśli zdecydujemy się na dietę płynną – czyli postawimy
na przeciery i koktajle.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, absolutne minimum to 5 porcji
owoców i warzyw dziennie. O wiele łatwiej jest spełnić to zalecenie,
przygotowując sobie pyszne napoje. „Wygoda, zwiększenie przyswajalności
części składników pokarmowych, urozmaicenie sposobu żywienia to wystarczające powody, aby wziąć pod uwagę płynne posiłki w diecie” – tłumaczy Jakub Sobiecki
z Fundacji Wiemy Co Jemy, ekspert kampanii Zdrowo zmiksowani, zainicjowanej
przez Electrolux. Ważne, aby zawrzeć w nich źródło tłuszczu dla zwiększenia
przyswajalności substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Może nim być awokado,
orzechy, pestki, siemię lniane czy produkty sojowe.
Truskawki w nowej odsłonie
Na naszych talerzach sezon na produkty świeżo zerwane z krzaka lub drzewa
triumfalnie rozpoczyna truskawka. Może warto przygotować ją w nieco
odświeżonej formie, na przykład miksując owoc z bogatym w dobroczynny
kwas oleinowy awokado czy pełnymi kwasów omega-3 nasionami chia, dodając
do koktajlu mleko kokosowe czy przełamując słodycz bazylią lub sokiem z limonki?
Lipiec miesiącem czerwieni
Po truskawkach przychodzi pora na czereśnie, wiśnie, porzeczki i maliny,
a także pomidory, czyli wszelkie możliwe odmiany koloru czerwonego. Owoce
i warzywa tej barwy są doskonałym źródłem potasu i witaminy C. Lipiec to czas największych upałów – dlaczego więc nie postawić na owocowe orzeźwienie
i zmiksować sezonowe przysmaki z kostkami lodu?
Zielono, więc zdrowo
W sierpniu debiutuje szpinak, popularny w naleśnikach, sałatkach czy cieście
francuskim. Zdecydowanie lżejszym, ale równie pożywnym posiłkiem stworzonym
na jego bazie jest koktajl, zaskakujący połączeniem z mlekiem migdałowym
i imbirem. Z entuzjazmem wypiją go zwolennicy zielonych smoothies, ale przekona
on także dzieci, które słysząc słowo „szpinak” do tej pory kręciły nosem.
Przepis na koktajl ze szpinakiem
Składniki:
- 50 g szpinaku
- 1 dojrzały banan
- 1 gruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 250 ml mleka migdałowego
Przygotowanie:
Umieść szpinak, banana
oraz gruszkę w blenderze Electrolux. Dodaj starty
imbir, sok z cytryny
oraz mleko migdałowe.
Miksuj do momentu
uzyskania gładkiej
konsystencji