Czas na deser: zdrowy, jesienny, pachnący karmelem i gruszkami. Czas na kaszę w innej odsłonie.

Przepis: Andrzej Polan

shutterstock_283020155Składniki:

  • kasza gryczana prażona 300 g
  • olej 1 l
  • masło 200 g
  • cukier kryształ 200 g
  • śmietana 36% 600 ml
  • gruszki 1 kg
  • miód 200 ml

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy do dość wysokiej temperatury, na rozgrzany olej wrzucamy kaszę, czekamy, aż ziarenka zaczną nam pękać i wyławiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru,  o lekko złotym kolorze. Wrzucamy masło, wlewamy śmietanę  i wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewając, aż do całkowitego połączenia się  składników.

Gotowy sos karmelowy wlewamy do miski, w której mamy popcorn z kaszy i energicznie mieszamy tak, aby kasza obkleiła się sosem.

Miód podgrzewamy i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w cząstki gruszki, lekko karmelizujemy, wykładamy na talerz i całość posypujemy popcornem.

 shutterstock_135505634

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.