Czas na deser: zdrowy, jesienny, pachnący karmelem i gruszkami. Czas na kaszę w innej odsłonie.
Przepis: Andrzej Polan
- kasza gryczana prażona 300 g
- olej 1 l
- masło 200 g
- cukier kryształ 200 g
- śmietana 36% 600 ml
- gruszki 1 kg
- miód 200 ml
Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy do dość wysokiej temperatury, na rozgrzany olej wrzucamy kaszę, czekamy, aż ziarenka zaczną nam pękać i wyławiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru, o lekko złotym kolorze. Wrzucamy masło, wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewając, aż do całkowitego połączenia się składników.
Gotowy sos karmelowy wlewamy do miski, w której mamy popcorn z kaszy i energicznie mieszamy tak, aby kasza obkleiła się sosem.
Miód podgrzewamy i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w cząstki gruszki, lekko karmelizujemy, wykładamy na talerz i całość posypujemy popcornem.