Czas na dynię! Zamiast jednak proponować wam przepis na prostą zupę dyniową, utrudniamy zadanie. Oto recepta na risotto dyniowe i dyniowy suflet, których autorem jest Szef Kuchni Miłosz Kowalski.
Miłosz Kowalski to finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham i uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK, a obecnie Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach. Zaangażowany w działalność publicystyczno-edukacyjną, jako wydawca i felietonista portalu „Wszystko dla kucharzy”, jest też współautorem książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”.
Risotto z dynią
Składniki na jedną porcję:
- dynia – 200 g
 - szalotka – 50 g
 - ryż arborrio – 100 g
 - tymianek
 - wino białe – 50 ml
 - odrobina oliwy
 - masło – około 10 g
 - grana padano – 60 g
 - siemię lniane – 10 g
 - wywar warzywny – około 100 ml
 - pestki dyni
 
Czas przygotowania: 40 minut

Przygotowanie:
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle w głębokim garnku. Do naczynia dodać ryż i prażyć do uzyskania białego koloru. Następnie dodać wino, tymianek i wywar z warzyw. Ryż powinien być al dente, szacunkowy czas przyrządzania to około 10 minut.
Dynię skropioną oliwą piec w 175 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zmiksować dynię na gładkie puree. Przyprawioną masę dodać do ryżu, dodać odrobinę masła i starty ser grana padano.
Podawać z świeżo tartym serem grana padano, prażonymi pestkami dyni i siemieniem lnianym.
Smacznego!
Słodki suflet z dyni
Składniki na 4 porcje:
- 500 g dyni pokrojonej w kostkę
 - 1/8 l mleka
 - 2 łyżki mąki
 - 1 czubata łyżka miękkiego masła
 - 2 czubate łyżki cukru
 - 2 jajka
 - skórka starta z 1 cytryny
 - 50 g płatków migdałowych
 - masło do wysmarowania formy
 
Czas przygotowania: 1 godzina

Przygotowanie:
Kostki dyni gotować w małej ilości wody przez około 10-20 minut, aż do uzyskania miękkości. Dokładnie odcedzić. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z mlekiem, posypać mąką i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i skórką cytrynową na puszystą masę. Tak przygotowaną masę wymieszać z dynią połączoną z mlekiem i mąką. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z pozostałymi składankami. Formę wysmarować masłem i wlać do niej masę. Posypać płatkami migdałów, piec ok. 20 min w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min pozostawić w wyłączonym piekarniku.
Smacznego!
				
