Tradycje śniadaniowe w niektórych państwach różnią się bardzo od tych, znanych nam i utrwalanych przez pokolenia. Polacy nie wyobrażają sobie pierwszego posiłku bez kanapki z wędliną i pomidorem, natomiast mieszkańcy południa Europy bez słodkiej bułki i kawy.
Dlaczego jedzenie śniadania jest ważne w każdym miejscu na kuli ziemskiej? W czasie snu organizm człowieka zużywa zapasy, co objawia się znużeniem przez cały dzień. Jeżeli nie dostarczymy odpowiedniej ilości kalorii organizmowi do godziny po przebudzeniu, odczuwać możemy zmęczenie i brak koncentracji. To, co wybieramy na śniadanie, jest uwarunkowane wieloma czynnikami: szerokością geograficzną, tradycją, dostępnością produktów, czy stylem życia, jaki prowadzimy.
Wysokie temperatury na południu Europy przyczyniają się do tego, że śniadania jada się lekkie (zazwyczaj croissant z dżemem lub miodem, kawa) w przeciwieństwie do Północy, gdzie niższe temperatury zmuszają do większej kaloryczności posiłków. Przykładowo angielskie śniadanie ma wartość energetyczną przekraczającą 800 kcal (jajka na bekonie, wieprzowe parówki, owsianka, fasola w sosie, tosty i smażone placki ziemniaczane). Podobnie odżywiają się Amerykanie, którzy do menu angielskiego, dorzucają smażone ziemniaki z cebulą, jajkami i wołowiną albo w wersji „na słodko” – naleśniki z gęstym syropem klonowym.
Pieczywo w dalszych ciągu jest jednym z podstawowych składników menu śniadaniowego.
W wielu krajach spożywa się rano produkty zbożowe. Francuz zacznie dzień od bagietki, Arab – od pity (płaskiego pszennego placka), Meksykanin od tortilli, a Polak od kanapki. Po pieczywo sięgamy niemal odruchowo, gdyż jest podstawowym źródłem cukrów. Spożywanie chleba, zwłaszcza z mąki pełnoziarnistej – razowej i na zakwasie, nie powoduje otyłości. W pieczywie bowiem jest więcej błonnika pokarmowego niż w owocach i warzywach.
Jajka w różnej postaci je się prawie wszędzie. Nie tylko jajecznica, omlet, sadzone czy gotowane królują na stołach. Podawane w Anglii jajka po szkocku są zawinięte w mięso mielone. Jajka poszetowe serwowane np. w Niemczech, wbijane są do wrzącej wody zamiast do szklanki. W Meksyku tradycyjne sadzone podawane jest na kukurydzianej tortilli z ostrą salsą.
Mleko i produkty mleczne są źródłem wapnia, witaminy A i D oraz ryboflawiny. Jest to produkt, którego w porównaniu do jajka, nie dostaniemy na śniadanie np. w Chinach, Japonii czy Polinezji. W tym przypadku nie chodzi o dostępność produktu, a o genetykę. Laktoza, główny składnik mleka, nie jest tolerowany przez organizmy Azjatów. W Europie natomiast produkty pochodzenia mlecznego są częstym gościem na śniadaniowych stołach.
Śniadania pomimo tego, że podparte tradycją w każdym zakątku świata, nadal jest posiłkiem, o którym często zapominamy. Warto o nim przypominać nie tylko od święta.