Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych
owoców lata. Jak podać je inaczej niż zwykle? Rozwiązaniem są nietypowe
połączenia, choćby chłodnik truskawkowy z kozim serem i migdałami.
Chłodnik truskawkowy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 g koziego sera
- 50 g płatków migdałów Bakalland
Przygotowanie:
Truskawki myjemy
i obieramy. Łączymy
z imbirem i cukrem,
miksujemy na gładką masę. Kozi ser ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych
składników. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około godzinę. Przed podaniem
chłodnik posypujemy płatkami lekko uprażonych płatków migdałów.
Zupę możemy podawać również z listkiem mięty.