Zawiera mnóstwo witamin i jest naturalnym źródłem białka. Ma spore ilości wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Dba o dostarczanie naszemu organizmowi niezbędnych kwasów. O czym mowa? O amarantusie, znanym od prawieków, choć określanym jako zboże XXI wieku.

Amarantus, znany także pod nazwą szarłat, to prastara roślina o rodowodzie sięgającym 5 tysięcy lat wstecz. Mówi się o nim również jako o Ziarnie Inków, a nawet o Złocie Inków. Przez społeczności Inków, Majów i Azteków był postrzegany nie tylko jako główny składnik pożywienia, lecz także odgrywał ważną rolę w ceremoniale religijnym. Dziś amarantus ponownie cieszy się dużą popularnością w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. O jego prozdrowotnych właściwościach coraz częściej słychać też na naszym kontynencie.

amarantus 2Amarantus zamiast pszenicy?

Zmodyfikowana pszenica niekoniecznie służy zdrowiu. Amarantus jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Naturalnie bezglutenowe, bogate w białko o wysokiej wartości odżywczej i nienasycone kwasy tłuszczowe ziarna amarantusa stanowią bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnych zbóż – zawarte w nich białko przewyższa jakością nie tylko to z pszenicy, jęczmienia i kukurydzy, lecz także ma więcej wartości niż białko z mleka. Wartość białka podnoszą występujące w jego łańcuchu niezwykle  cenne aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ich źródłem są szczególnie produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego o ziarnach amarantusa nie powinni zapominać głównie wegetarianie i weganie.

amarantus 3Superżywność?

Szarłat jest naturalnym źródłem błonnika, cennych składników mineralnych (m.in. wapnia, fosforu, potasu i magnezu), witamin (przede wszystkim C, A, E i B6), kwasu pantotenowego i foliowego. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, nasiona amarantusa zaliczane są do grupy „superżywności” (superfoods). Mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe oraz pomagają w walce z cukrzycą, chorobami układu nerwowego i kostnego, dlatego wchodzą w skład żywności funkcjonalnej. Najczęściej ziarna amarantusa można spotkać w formie surowych nasion, które należy ugotować do miękkości.

Szarłat jest spotykany również w formie płatków jako dodatek do potraw gotowanych i duszonych. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej owsianki, zwłaszcza w połączeniu z marmoladą i orzechami.

Amarantus może stanowić naturalne uzupełnienie codziennej, odpowiednio zbilansowanej diety. Może zbliżająca się wiosną jest dobrym momentem na to, by zadbać o siebie bardziej niż dotychczas? Ze względu na wyjątkowe właściwości, szarłat, mimo że jego historia sięga bardzo odległych czasów, wciąż jest rośliną przyszłości – „zbożem XXI wieku”, a więc jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych, który powinien na stałe wejść do jadłospisu każdego z nas.

amarantusLetnia sałatka z amarantusem

autorka: Lawendowy Dom

Składniki:

  • amarantus Bio 250g Sante
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 cebula · garść oliwek
  • 1/2 pęczka dymki
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska o obniżonej zawartości sodu 350g Sante

Przygotowanie:

Ziarna amarantusa ugotować według instrukcji na opakowaniu, Odstawić do ostygnięcia. Pomidory, ogórki i cebulę obrać ze skóry. Pokroić, dodać oliwki, posiekaną dymkę i oregano. Warzywa połączyć z amarantusem. Sok z cytryny wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić sos solą i polać nim sałatkę. Podawać lekko schłodzoną.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.