Nie bez powodu to właśnie zimą najczęściej przybieramy na wadze. Nasz organizm chce zabezpieczyć się przed coraz bardziej odczuwanym chłodem a także utrzymać stałą temperaturę ciała. Nawet drobne modyfikacje codziennego menu mogą jednak uchronić nas przed dodatkowymi kilogramami i zwiększyć odporność.
Tekst: mgr dietetyki Marta Szkupińska, PROFEMED
Jak nie dać się zimie i o czym pamiętać, aby nie witać nowego roku w większej o rozmiar garderobie? Najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja z dietetykiem. Warto poświęcić chwilę na wykonanie podstawowych badań krwi. Na podstawie analizy wyników oraz rozmowy dietetyk będzie mógł określić, czego potrzebuje konkretnie nasz organizm. Z kolei dzięki analizie składu ciała dowiesz się, czy zawartość tkanki tłuszczowej w twoim organizmie jest prawidłowa. Jej nadmiar to nie tylko kwestia estetyczna! Tkanka tłuszczowa uczestniczy w przemianach metabolicznych, wydzielając wiele różnorodnych związków. Przypuszcza się, że cytokiny zapalne wraz z hormonami tkanki tłuszczowej odgrywają rolę w rozwoju powikłań naczyniowych w przebiegu zespołu metabolicznego oraz cukrzycy typu 2. Zanim jednak dotrzesz na spotkanie ze specjalistą, zacznij już dziś wprowadzać zasady zimowej diety…
Ochrona
Probiotyki nie tylko wspomagają pracę naszego układu trawiennego. Mają ogólne silne działanie immunomodulujące. Wykazano, że mogą zmniejszać częstotliwość i łagodzić przebieg infekcji układu oddechowego. Działanie takie wykazywały szczególnie bakterie z rodziny Lactobacillus. Znajdziesz je w mlecznych produktach fermentowanych jak np. jogurty, maślanki, ale także w królujących w sezonie zimowym kiszonkach!
Zwiększanie odporności
Witamina D do niedawna zalecana była wyłącznie w prewencji krzywicy i osteoporozy. Obecnie szacuje się, że do 75% populacji ma niedobór witaminy D, a wiemy, że ok 3% ludzkiego genomu jest bezpośrednio lub pośrednio kontrolowane przez tę witaminę! Witamina D ma również właściwości immunomodulujące, jej odpowiedni poziom może zwiększyć odporność chociażby na zwykłe przeziębienie! Sprawdź więc poziom stężenia 25(OH)D w surowicy krwi i rozważ wraz z lekarzem suplementację w przypadku niedoboru.
Działanie przeciwzapalne
Kwercetyna jest to roślinny związek chemiczny zaliczany do flavonoli (polifenole). Jest biologicznie czynnym składnikiem pokarmowym działającym immunomodulująco: antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, a także antynowotworowo oraz kardioprotekcyjnie. Przeciętna dieta dostarcza od 5 do 40 mg kwercetyny dziennie, ale jeżeli jesz dużo warzyw i owoców ze skórką, spożycie to może wzrosnąć do ok. 500 mg. Najwięcej kwercetyny znajdziesz w kaparach: w jednej łyżce (12gramach) będzie jej tyle co w 100 gramowej cebuli!
Witamina D? A ja jestem przekonana, że z witamin największy wpływ na budowanie odporności ma witamina C. Zresztą od października biorę Gold vit C 1000, który ma aż 1000 mg witaminy C w jednej tabletce i ani razu nie zachorowałam od tego czasu. Chociaż teraz zastanawiam się, czy nie dorzucić do diety też witaminy D, skoro działa profilaktycznie przy zapobieganiu osteoporozy ;)