Nie bez powodu to właśnie zimą najczęściej przybieramy na wadze. Nasz organizm chce zabezpieczyć się przed coraz bardziej odczuwanym chłodem a także utrzymać stałą temperaturę ciała. Nawet drobne modyfikacje codziennego menu mogą jednak uchronić nas przed dodatkowymi kilogramami i zwiększyć odporność.

Tekst: mgr dietetyki Marta Szkupińska, PROFEMED

shutterstock_244125058

Jak nie dać się zimie i o czym pamiętać, aby nie witać nowego roku w większej o rozmiar garderobie? Najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja z dietetykiem. Warto poświęcić chwilę na wykonanie podstawowych badań krwi. Na podstawie analizy wyników oraz rozmowy dietetyk będzie mógł określić, czego potrzebuje konkretnie nasz organizm. Z kolei dzięki analizie składu ciała dowiesz się, czy zawartość tkanki tłuszczowej w twoim organizmie jest prawidłowa. Jej nadmiar to nie tylko kwestia estetyczna! Tkanka tłuszczowa uczestniczy w przemianach metabolicznych, wydzielając wiele różnorodnych związków. Przypuszcza się, że cytokiny zapalne wraz z hormonami tkanki tłuszczowej odgrywają rolę w rozwoju powikłań naczyniowych w przebiegu zespołu metabolicznego oraz cukrzycy typu 2. Zanim jednak dotrzesz na spotkanie ze specjalistą, zacznij już dziś wprowadzać zasady zimowej diety…

shutterstock_161066597

Ochrona

Probiotyki nie tylko wspomagają pracę naszego układu trawiennego. Mają ogólne silne działanie immunomodulujące. Wykazano, że mogą zmniejszać częstotliwość i łagodzić przebieg infekcji układu oddechowego. Działanie takie wykazywały szczególnie bakterie z rodziny Lactobacillus. Znajdziesz je w mlecznych produktach fermentowanych jak np. jogurty, maślanki, ale także w królujących w sezonie zimowym kiszonkach!

shutterstock_175231781

Zwiększanie odporności

Witamina D do niedawna zalecana była wyłącznie w prewencji krzywicy i osteoporozy. Obecnie szacuje się, że do 75% populacji ma niedobór witaminy D, a wiemy, że ok 3% ludzkiego genomu jest bezpośrednio lub pośrednio kontrolowane przez tę witaminę! Witamina D ma również właściwości immunomodulujące, jej odpowiedni poziom może zwiększyć odporność chociażby na zwykłe przeziębienie! Sprawdź więc poziom stężenia 25(OH)D w surowicy krwi i rozważ wraz z lekarzem suplementację w przypadku niedoboru.

shutterstock_324220274

Działanie przeciwzapalne

Kwercetyna jest to roślinny związek chemiczny zaliczany do flavonoli (polifenole). Jest biologicznie czynnym składnikiem pokarmowym działającym immunomodulująco: antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, a także antynowotworowo oraz kardioprotekcyjnie. Przeciętna dieta dostarcza od 5 do 40 mg kwercetyny dziennie, ale jeżeli jesz dużo warzyw i owoców ze skórką, spożycie to może wzrosnąć do ok. 500 mg. Najwięcej kwercetyny znajdziesz w kaparach: w jednej łyżce (12gramach) będzie jej tyle co w 100 gramowej cebuli!

1 komentarz
  1. Witamina D? A ja jestem przekonana, że z witamin największy wpływ na budowanie odporności ma witamina C. Zresztą od października biorę Gold vit C 1000, który ma aż 1000 mg witaminy C w jednej tabletce i ani razu nie zachorowałam od tego czasu. Chociaż teraz zastanawiam się, czy nie dorzucić do diety też witaminy D, skoro działa profilaktycznie przy zapobieganiu osteoporozy ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.