Jeśli twoja figura przypomina „gruszkę”, odpowiednia jest dla ciebie dieta bogata w białko, bo wtedy organizm spala więcej własnej tkanki tłuszczowej. Jadaj więc mięso i ryby, chude sery i jogurt, dużo warzyw i owoców. Wystrzegaj się tłuszczy zwierzęcych, zasmażek, sosów, białego pieczywa, słodyczy, produktów wędzonych i konserwowanych. Codziennie wypijaj 2 litry wody.
Wśród zalet tej diety, dietetyk Maria Jagiełło, wylicza zauważalne spalanie tkanki tłuszczowej na biodrach i wielość dozwolonych produktów. Bezpiecznego dla zdrowia białka zaleca szukać w warzywach strączkowych suchych, rybach, owocach morza, jasnym drobiu, cielęcinie i przefermentowanych produktach mlecznych, które nie zawierają laktozy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego zamieniają ją w kwas mlekowy. Uprzedza jednak, że długo stosowana dieta bogatobiałkowa wpłynie na złe samopoczucie i zły wygląd skóry.
Śniadanie: płatki owsiane ugotowane na wodzie, jabłko, 2 włoskie orzechy, sok z pomarańczy.
Obiad: warzywa na patelnię (1/2 opakowania), 150 g pieczonej piersi kurczaka, makaron razowy, 100 g sałaty z sokiem z cytryny.
Podwieczorek: 1/8 melona.
Kolacja: łosoś w galarecie, mała bułka grahamka, sałata.
Dzień 2
Śniadanie: omlet z 2 jaj, szczypty mleka i mąki z konfiturą niskosłodzoną, sok z różowego grejpfruta.
Obiad: 120g polędwicy wołowej, ziemniak pieczony, buraczki na ciepło.
Podwieczorek: kiwi, mandarynka.
Kolacja: 150 g ryby po grecku, mała grahamka, sałata.
Dzień 3
Śniadanie: 3 łyżki płatków 5 zbóż z sokiem jabłkowym, mandarynka, do picia sok z marchewki.
Obiad: 120 g wołowiny duszonej, 3 łyżki suchego ryżu, kalafior
Podwieczorek: koktajl z banana i truskawek (szklanka).
Kolacja: pierś kurczaka upieczona ok. 150 g, grahamka, sałata z sosem winegret.
Dzień 4
Śniadanie: płatki owsiane na wodzie ze startym jabłkiem, 2 śliwkami suszonymi, szklanka soku z buraka.
Obiad: stek z indyka duszony w warzywach, ½ torebki kaszy gryczanej, 150 g sałaty z sokiem z cytryny.
Podwieczorek: brzoskwinia.
Kolacja: tarta szpinakowa ok. 1/8 porcji
Dzień 5
Śniadanie: jajko na szynce (gotowana), tost razowy, sok pomarańczowy.
Drugie śniadanie: jogurt naturalny.
Obiad: 200 g pstrąga gotowanego na parze lub z grilla, ½ torebki ryżu, 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
Podwieczorek: banan.
Kolacja: parówka cielęca odtłuszczona, grahamka, sałatka z pomidorów i cebulki.
Dzień 6
Śniadanie: jajko na miękko, tost, kiełki, sok z grejpfruta.
Obiad: 100 g chudego schabu z rusztu, duszone warzywa z ryżem (mrożonka), sałata.
Podwieczorek: kiwi.
Kolacja: 200 g sałaty wymieszanej z 50 g czerwonej fasolki i 80 g tuńczyka, grahamka
Dzień 7
Śniadanie: 3 łyżki płatków z wodą, mandarynką, rodzynkami, sok z pomarańczy.
Obiad: 150 g piersi kurczaka pieczonego w przyprawach, 2 pieczone ziemniaki, sałata z łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny.
Podwieczorek: gruszka.
Kolacja: sałatka z jajka na twardo, rzodkiewek, dymki, groszku zielonego i 3 łyżek jogurtu, bułka grahamka.