O tej porze roku bób, groszek i zioła czekają – świeże, soczyście zielone i pełne naturalnych witamin. Wystarczy kilka minut blanszowania, najprostszy blender, odrobina masła i przypraw, aby zmieniły się w świetne pasty do pieczywa.
Bób to jedno z najstarszych warzyw strączkowych – uprawiany od ponad 5 tys. lat, znany był już starożytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Te niewielkie ziarenka są źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim roślinnego białka. Powinny zatem znaleźć się w diecie osób aktywnych i wegetarian. Ze względu
na wysoką zawartość kwasu foliowego (100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik) jest także niezbędny dla kobiet w ciąży
i starających się o dziecko. Bób wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i,
co szczególnie ważne dla osób starszych, obniża poziom złego cholesterolu,
a stymuluje wzrost dobrego. Ponadto bób jest bogaty w błonnik, magnez i żelazo, dlatego jest nieocenioną bronią w walce z anemią. Co więcej, bób skutecznie obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu.
Bób świetnie sprawdza się jako dodatek do zup i sałatek. Jest też idealnym półproduktem do przyrządzenia domowego hummusu. Wystarczy w tradycyjnym przepisie zamienić jedynie ciecierzycę na obrane z łupinek ziarenka bobu.
„Delikatny zielony hummus warto połączyć np. z Chlebem bawarskim wieloziarnistym. Podzielony na idealne kromeczki z łatwością przyrumienimy
w tosterze lub na grillowym ruszcie” – radzi Wiktor Kowalski z firmy Dan Cake.
Zielony groszek
Druga połowa czerwca
to czas, gdy na warzywnych straganach możemy rozglądać się za młodym, zielonym groszkiem.
W jego drobnych ziarenkach zamknięte jest całe bogactwo witamin
i minerałów, które doceniali już Chińczycy i mieszkańcy Indii. W zielonym groszku znajdziemy m.in. witaminy A, B1, B2, a także witaminę K, niezwykle ważną
w procesie wchłaniania wapnia wzmacniającego kości czy wpływającą na odporność witaminę C.
Groszek ma też właściwości zwiększające tempo metabolizmu, poprawia ruchliwość jelit – zalecany jest np. osobom z zespołem jelita drażliwego. Zawarta w groszku chlorofilina – zielony barwnik ma silne działanie antynowotworowe.
Zielony groszek i marchewka to połączenie, które zna każdy z nas.
– „Tymczasem te niewielkie ziarenka to doskonała baza na pastę do chrupiącego pieczywa, która z powodzeniem zastąpi w wakacje serki topione oraz twarożki”
– przypomina Wiktor Kowalski. Wystarczy, że groszek zblendujemy z dużą ilością świeżego koperku, odrobiną oliwy z oliwek i ulubionymi przyprawami.
Zielone listki mocy
Kojarzona z dodatkiem
do zup natka pietruszki
to kolejna idealna baza
pod zdrową zieloną pastę.
Listki pietruszki to prawdziwe „super food”
– wzmacniają wzrok, działają moczopędnie, usprawniają trawienie oraz przyswajanie pokarmów.
Są bogate w witaminy C, A,
beta-karoten i żelazo.
Zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, minerały: wapń, magnez, fosfor, potas,
mangan i siarkę, a także naturalne przeciwutleniacze. Z natki pietruszki w mgnieniu oka przygotujemy
np. typowo polskie, sezonowe pesto. „Wystarczy zmiksować połowę szklanki ziaren słonecznika z dwoma pęczkami natki i dodatkiem czosnku, parmezanu oraz oliwy, aby uzyskać cały słoiczek aromatycznego pesto pietruszkowego. W parze
z rumianymi paluchami z chleba tostowego będzie idealną przystawką do letnich potraw z grilla” – podpowiada Wiktor Kowalski.