Masz ochotę na zdrowe śniadanie na ciepło, które będzie się komponowało
z twoją ulubioną kawą i nie boisz się odrobiny wysiłku? Skorzystaj z przepisu blogerki Marty Greber, która wraz Nespresso stworzyła przepisy na pyszne śniadania, skomponowane do różnych mieszanek kaw.
Zapiekana jaglana do kawy o aromacie pieczonych jabłek
- 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 szklanki pokrojonych w niewielką kostkę jabłek (ok. 2 jabłka)
- pół szklanki startego jabłka (mniej więcej połowa jabłka)
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
- olej kokosowy do posmarowania formy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. W misce zmieszaj kaszę jaglaną, cynamon, imbir,
sól oraz siemię lniane. Wysmaruj niewielką formę do pieczenia olejem kokosowym
i przełóż do niej zawartość miski. Ułóż na wierzchu pokrojone i starte jabłka,
posyp je orzechami oraz wiórkami kokosowymi. Osobno w misce zmieszaj mleko,
jajka oraz syrop z agawy (uzyskasz mleczną masę). Polej przygotowaną zawartość naczynia do pieczenia mleczną masą, po czym za pomocą łyżki wymieszaj dokładnie, tak by masa dostała się pomiędzy warstwę z kaszą, a jabłka z orzechami i wiórkami
– dzięki temu całość nie będzie sucha. Piecz całość ok. 1 godziny.
Podawaj z jogurtem greckim, plasterkami jabłka oraz szczyptą cynamonu.
Kawa do takiego śniadania:
Variations Apfelstrudel od Nespresso – to kawa przywodząca na myśl strudel z jabłkami (Apfelstrudel). Powstała z połączenia zrównoważonej, pełnej w smaku kawy Livanto oraz bogatych aromatów pieczonych jabłek i cynamonu. Podana w wersji latte komponuje się ze słodkawą, owocową zapiekanką z kaszy jaglanej.