Szybki, prosty w wykonaniu, zdrowy i pyszny. Wegański chlebek na bazie mieszanki ziaren: słonecznika, orzeszków pinii, siemienia i orzechów to pomysł na szybkie śniadanie albo lunch. A jego przygotowanie nawet debiutantom w kuchni nie sprawi problemu. 

wegański chlebek

Składniki (na keksówkę):

  • 2 szklanki mieszanki ziaren, np. KRESTO (słonecznik, pestki dyni, orzeszki pinii)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego 
  • 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego 
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1,5 szklanki wody 
  • 3 łyżki syropu z agawy 

Przygotowanie:

Do miski wsyp: 1,5 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mieszanki ziaren: 1/4 szklanki siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego oraz sól. Do drugiej miski wlej 1,5 szklanki wody, 3 łyżki syropu z agawy i 4 łyżki oleju rzepakowego. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj do połączenia. Pozostaw na około 3 godziny do napęcznienia. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę – dociśnij i wyrównaj. Włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez godzinę. Wegański chlebek pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.