Jedzmy bakalie. Na co dzień i od święta. Wystarczy garstka, by poczuć się lepiej. Przykład? Migdały to źródło magnezu, orzechy włoskie wspomagają układ odpornościowy, a pistacje zmniejszają uczucie senności i zmęczenia.
Dlatego na Walentynki warto uraczyć się tartą z bakaliami.
Najlepsza tarta czekoladowo-pistacjowa
Składniki:
- 75 g pistacji,
np. prażonych Bakalland - 50 g cukru pudru
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka oliwy
- 100 g masła
Przygotowanie:
Pistacje (50 g) obieramy, siekamy drobno i mieszamy razem z mąką oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy oliwę i pokrojone masło. Wszystko wyrabiamy rękoma
i zagniatamy, aż otrzymamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu wyklejamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i z obciążeniem (np. grochem) pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i wkładamy ciasto
do piekarnika jeszcze na 10 minut.
W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku razem ze śmietanką kremówką, często mieszając.
Po całkowitym rozpuszczeniu się czekolady zostawiamy masę do przestygnięcia. Następnie nadzienie wykładamy na kruchy spód ciasta. Jego wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.
Gotową tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.