Sezon na szparagi w pełni, podobnie jak sezon na czosnek niedźwiedzi. W dodatku pomidory smakują już pomidorowo. To najlepsze powody do tego, by na kolację zrobić wytrawną tartę na cieście z dodatkiem ziaren słonecznika.
Składniki:
Ciasto (foremka na tartę 27 cm)
- 1/2 szklanki oleju, np. Rapso
- 1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego, np. Kresto
- 2 jajka L
- 5 łyżek mąki ryżowej
- sól
Nadzienie
- 600 g jogurtu greckiego
- 3 jajka L
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
- sól
Dodatki
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 100 g pomidorów koktajlowych
- ser sałatkowy typu feta
Przygotowanie:
Utrzyj jajka z olejem Rapsona puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremkę wyciągnij i odstaw na 5 minut. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli. Całość wylej na ciasto w foremce.
Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprzekrawaj na pół. Ułóż między szparagami. Tartę zapiekaj w piekarniku w temp. 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść.
Tarta najlepiej smakuje następnego dnia lub po ostudzeniu, posypaną serem feta.