Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi
duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy
z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika
oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka
smakuje doskonale podawana w postaci zupy.
Pożywna zupa z cieciorki
Składniki:
- 1 puszka cieciorki gotowanej
(np. marki Jasmeen) - 1 puszka pomidorów
w kawałkach - 1 cebula
- kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- łyżka oleju
- sól morska
- pieprz czarny ziarnisty
- 100 ml śmietany 18%
- garść makaronu np. penne
Przygotowanie:
Drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy
warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie
w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy
odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut.
Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę
i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze
przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść
makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany
makaron i świeży tymianek.