Lekkostrawne, zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Jeśli jeszcze nie jedliście ich w tym sezonie, zapraszamy na szparagową ucztę do restauracji Taste_It w HOT_elarni w Puszczykówku pod Poznaniem. Chcecie je zrobić w domu? Szef Kuchni podzielił się przepisem na szparagi pod beszamelem. Pyszności.
- pęczek białych szparagów
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- starty parmezan
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżka cukru
- sól
Zdrewniałe, włókniste końcówki szparagów usuwamy, przełamując szparagi na dwie części. Szparagi obieramy małym nożykiem od główki w dół, ku nasadzie i blanszujemy, parząc we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszając trzepaczką, łączymy oba składniki. Do gładkiej masy wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Zgęstniały sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Odstawiamy.
Szparagi układamy gęsto przy sobie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Szparagi pod beszamelem zapiekamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.