Lekkostrawne, zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Jeśli jeszcze nie jedliście ich w tym sezonie, zapraszamy na szparagową ucztę do restauracji Taste_It w HOT_elarni w Puszczykówku pod Poznaniem. Chcecie je zrobić w domu? Szef Kuchni podzielił się przepisem na szparagi pod beszamelem. Pyszności.

szparagi 3Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • starty parmezan
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka cukru
  • sól

szparagiPrzygotowanie:

Zdrewniałe, włókniste końcówki szparagów usuwamy, przełamując szparagi na dwie części. Szparagi obieramy małym nożykiem od główki w dół, ku nasadzie i blanszujemy, parząc we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszając trzepaczką, łączymy oba składniki. Do gładkiej masy wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Zgęstniały sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Odstawiamy.

Szparagi układamy gęsto przy sobie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Szparagi pod beszamelem zapiekamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.

http://www.hotelarnia.pl/

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.