To kraina, którą Mark Twain uważał za „piękną i wspaniale tropikalną”. Sri Lanka urzeka niesamowitą przyrodą, od wieków kojarzy się z ogromnymi plantacjami herbaty, a wioski i miasta dosłownie toną w kwiatach. Warto tam pojechać choćby raz w życiu albo… poznać historię rosnących tam przypraw.

Tekst: Alicja Krawczyńska/Brand Manager Zingtravel.pl

Wyspa jest ojczyzną wielu przypraw, które uprawia się w dużych ogrodach i plantacjach. Są one otwarte dla turystów, a ich pracownicy chętnie oprowadzają i opowiadają o roślinach. Tutaj nie tylko „pieprz rośnie”, ale też cynamon, wanilia, kardamon, kakao, goździki czy gałka muszkatołowa.

przyprawyCynamon

Jest prawdopodobnie najstarszą i jedną z najdroższych przypraw świata, wymienianą kilkakrotnie w Starym Testamencie. Dziko rosnący cynamon znajdował się w bardzo niedostępnych rejonach, dlatego zbiory były trudne i niebezpieczne. Cynamon osiągał taką wartość, że zniszczenie jego upraw albo przemyt karano śmiercią.

Kakaowiec i muszkat

kakaoDrzewa kakaowca dochodzą nawet do 7 metrów wysokości. Co ciekawe, owoce wyrastają bezpośrednio z pnia lub starych, grubych gałęzi. Są stosunkowo duże, ledwie mieszczą się w dłoni. Kakao powstaje z ziarenek ukrytych w środku, utopionych w miąższu owocu. Z kolei niepozorne, podobne do dużej żółtej śliwki owoce muszkatołowca rosną na drzewie. W środku jest nasionko w brązowej skórce otoczone szkarłatną, organiczną, misterną koronką. Ta delikatna część owocu nazywana jest kwiatem muszkatołowca i jest przyprawą cenniejszą niż bardziej popularne jądro owocu – czyli gałka muszkatołowa.

vanillaWanilia

Strączki wanilii są owocami storczykowatego pnącza o złotych kwiatach i jaskrawozielonych liściach. Po zerwaniu nie pachną. Aromatu nabierają dopiero podczas obróbki, polegającej na ich naprzemiennym „poceniu” i suszeniu przez okres do 6 miesięcy, aż staną się giętkie i prawie czarne, z delikatnym białym, krystalicznym nalotem waniliny.

Goździki

Goździki to suszone nierozwinięte pąki aromatycznego drzewa – goździkowca. Mają słodki, owocowy, drzewny zapach oraz korzenny, lekko piekący i gorzkawy smak. Ciekawostką wyspy jest niezbyt „urodziwy“ chlebowiec Jackfruit. Są to drzewa kwitnące przez cały rok. Zielone owoce osiągają 30 kg wagi i są największymi owocami rosnącymi na drzewach na świecie.

Bezpośrednio przy ogrodach można kupić wiele produktów – oprócz świeżych przypraw także olejki aromatyczne, krople i syropy oraz mnóstwo przedziwnych substancji, pomagających ponoć na wiele schorzeń. W ogrodach na Sri Lance często rosną drzewa owocowe: banany, mango, papaja, kakaowiec. Uprawia się także ananasy. Czy może być coś przyjemniejszego niż zwiedzanie takich przestrzeni?

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.