Sposoby na niestrawność
Dla tych, którzy za mocno kochają świąteczne dania, przygotowaliśmy naturalne porady. To sprawdzone i naturalne sposoby na niestrawność.
Tekst: Joanna Zaguła
Czekamy na te święta przez cały grudzień, jeśli nie przez cały rok i kiedy już wreszcie nadejdą, to korzystamy na całego. Jemy smażonego karpia, barszcz z uszkami, kapustę, ziemniaki, śledzie, kutię, pierogi, pierniki, serniki, makowce, czekoladowe mikołaje, a potem jeszcze dokładkę… I cierpmy, bo – wbrew temu, co od lat podejrzewam – nie mamy osobnego żołądka na słodycze, tylko jeden i to niewielki.
Trudno w takim momencie komukolwiek doradzać wstrzemięźliwość. A jednak będę próbować. Choć sama nie jestem bez winy. Ale co tam, niech przynajmniej inni nie cierpią. Bo bezsprzecznie najlepszym lekiem jest w tym wypadku umiar. Naprawdę nie musimy aż tak dużo jeść, a – co jeszcze ważniejsze – aż tak dużo gotować. Niech dań będzie mniej (nie zawsze musi być 12), a ich ilości czasem symboliczne. Ograniczcie liczbę słodyczy na stole i pod choinką, a nikt tego nawet nie zauważy w całym świątecznym szaleństwie.
Ale jeśli zło już się stało, to śpieszę z pomocą. Nich ta pomoc będzie naturalna, bo naszemu organizmowi, przejedzonemu i zmęczonemu, nie potrzeba jeszcze więcej wyzwań.
Jeśli czujecie ciężkość na żołądku, wypijcie niewielki kieliszek wina albo łyk (tylko łyk) wódki. Przyspieszą trawienie i żołądek przestanie być przepełniony. Pomoże też zielona herbata oraz napary: z kminku, mięty, kopru włoskiego.
Jeśli brzuch kłuje i boli – pijcie melisę i rumianek.
Jeśli macie zgagę, postawcie na świeży imbir. Na przykład zróbcie napar z jego korzenia i z miodu.
Jeśli żołądek was pali, nie zapominajcie o wodzie. Pijcie ją przez cały dzień. Ale nie po całej szklance na raz, tylko po kilka łyków co kilkanaście minut.
Jeśli macie napuchnięty brzuch zróbcie napar z pieprzu, goździków i cytryny i wypijcie na noc. A rano polecamy wodę z octem i miodem.
Jeśli jest wam niedobrze, też posiłkujcie się wodą i jedzcie migdały.
A po takim obciążeniu dla wątroby, jakim są święta, warto ją odbudować, dodając do jedzenia ostropest.